Regina Gyógyszertár - mobil.: +36 30 411 2030 / email.: webshop@reginagyogyszertar.hu

Regisztráció Facebook Instagram

Mebucain Mint 2mg/1mg szopogató tabletta 20x

Mebucain Mint 2mg/1mg szopogató tabletta 20x

2.789 Ft

Egységár: 139 Ft / db

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot

Gyógyászati segégeszköz

EP kártya: Igen
Gyógyszer
Kosárba Kívánságlistára
A Mebucain Mint szopogató tabletta hatóanyagai a fertőtlenítő gyógyszerek csoportjába tartozó cetilpiridinium-klorid és az érzéstelenítő gyógyszerek csoportjába tartozó lidokain-hidroklorid. A Mebucain Mint szopogató tabletta a torokfájás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére alkalmazható készítmény. Fertőtlenítő hatóanyagot tartalmaz, csökkenti a száraz köhögés, megfázás és influenza során kialakuló torokfájdalmat és a kaparó érzést. A Mebucain Mint szopogató tabletta 2 percen belül megkezdi a torokfájdalom csillapítását.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

cetilpiridinium-klorid, lidokain-hidroklorid

 

 

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

·       Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·       További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

·       Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei 5 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

·       Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.    Milyen típusú gyógyszer a Mebucain Mint szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.    Tudnivalók a Mebucain Mint szopogató tabletta alkalmazása előtt

3.    Hogyan kell alkalmazni a Mebucain Mint szopogató tablettát?

4.    Lehetséges mellékhatások

5.    Hogyan kell a Mebucain Mint szopogató tablettát tárolni?

6.    További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MEBUCAIN MINT SZOPOGATÓ TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Mebucain Mint szopogató tabletta enyhíti a torokfájást, vagy az enyhe szájüregi fertőzések okozta fájdalmat. Emellett csökkenti a fertőzést okozó kórokozók számát is.

Hatóanyagai szopogató tablettánként 2 mg cetilpiridinium-klorid (fertőtlenítőszer, mely elpusztítja a kórokozókat), és 1 mg lidokain-hidroklorid (helyi érzéstelenítőszer a fájdalom enyhítésére).

A Mebucain Mint doboza 2 buborékcsomagolást tartalmaz, buborékcsomagolásonként 10 darab szopogató tablettával.

A Mebucain Mint szopogató tablettában lévő fertőtlenítőszer elpusztítja a szájban és torokban lévő kórokozókat, míg érzéstelenítő összetevője csökkenti a fájdalmat.

A Mebucain Mint a torokfájás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek helyi kezelésére alkalmazható készítmény.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A MEBUCAIN MINT SZOPOGATÓ TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazza a Mebucain Mint szopogató tablettát

·         ha allergiás (túlérzékeny) a cetilpiridinium-kloridra, a lidokain-hidrokloridra vagy a Mebucain Mint szopogató tabletta egyéb összetevőjére (ezek felsorolását lejjebb, a 6. pontban találja "További információk”).

·         amennyiben torokfájása és láza több mint 5 napja tart, a Mebucain Mint szopogató tabletta alkalmazása előtt keresse fel kezelőorvosát.

·         amennyiben torokfájásához magas láz, szédülés, hányás társul, a Mebucain Mint szopogató tabletta alkalmazása előtt keresse fel kezelőorvosát.

 

A Mebucain Mint szopogató tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

·         Hat évesnél fiatalabb gyermekeknek nem adható.

 

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A gyógyszerkölcsönhatások tisztázására vizsgálatokat nem végeztek. A rendelkezésre álló ismeretek szerint a lidokain kölcsönhatásba léphet más egyidejűleg alkalmazott - pl. szívritmuszavar kezelésére szedett - gyógyszerekkel. Azonban a Mebucain Mint esetében gyógyszerkölcsönhatás kialakulása nem várható, mivel a lidokain csak igen kis mennyiségben és a szájban helyileg kerül alkalmazásra.

Következtetésképpen a Mebucain Mint-tel kezelt személyek esetén a gyógyszerkölcsönhatás kialakulásának lehetséges kockázata jelentéktelen, mert a szopogató tabletta felszívódása a szájnyálkahártyán történő alkalmazás után minimális és vérszint általában nem mérhető.

 

A Mebucain Mint szopogató tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Mebucain Mint szopogató tablettát ne alkalmazza étkezés közben, vagy közvetlenül étkezés előtt.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ne használja a Mebucain Mint szopogató tablettát, ha Ön terhes, vagy szoptat, kivéve ha kezelőorvosa tudja, hogy Ön terhes, vagy szoptat, és kifejezetten szükségesnek tartja a készítmény használatát.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Mebucain Mint szopogató tabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

Fontos információk a Mebucain Mint szopogató tabletta egyes összetevőiről

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A MEBUCAIN MINT SZOPOGATÓ TABLETTÁT?

 

Hagyja a szopogató tablettát lassan feloldódni a szájában. A szopogató tablettát sem megrágni, sem lenyelni nem szabad. Ne szedje a szopogató tablettát étkezés közben, vagy közvetlenül étkezés előtt.

 

Alkalmazása felnőtteknél és 12 évesnél idősebb gyermekeknél: A fájdalomtól függően 1-3 óránként egy szopogató tabletta. Naponta legfeljebb hat szopogató tablettát lehet bevenni.

 

Alkalmazása 6-12 éves gyermekeknél: A fájdalomtól függően 3-4 óránként egy szopogató tabletta. Naponta legfeljebb három szopogató tablettát lehet bevenni.

 

Alkalmazása 6 évesnél fiatalabb gyermekeknél: Hatévesnél fiatalabb gyermekeknek a Mebucain Mint szopogató tabletta nem adható.

 

Ha az előírtnál több Mebucain Mint szopogató tablettát alkalmazott

Nagy mennyiségű Mebucain Mint szopogató tabletta véletlen bevétele esetén azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A cetilpiridinium-klorid nagy adagban történő véletlenszerű bevétele hányingert és hányást okozhat. Ilyen esetben tej, vagy vízben felvert tojásfehérje itatása javasolt, alkohol tartalmú folyadékot nem szabad alkalmazni, mert az fokozza a felszívódást. Nem valószínű, hogy a tabletta csekély lidokain tartalma túladagoláskor bármely nemkívánatos hatást idézne elő. Kisgyermekekben azonban a lidokain túladagolása görcsöket válthat ki.

 

Ha elfelejtette alkalmazni a Mebucain Mint szopogató tablettát

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, amint eszébe jut, majd, ha szükséges, folytassa a kezelést négy órán belül (vagy ahogyan azt kezelőorvosa előírta Önnek). Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott szopogató tabletta pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Mebucain Mint szopogató tabletta alkalmazását

A készítményt a panaszok fennállása esetén 1-3 óránként kell alkalmazni. A legmagasabb napi adagot is figyelembe véve legfeljebb 5 egymást követő napon keresztül alkalmazható.

A készítmény szedése bármikor abbahagyható, de panaszai visszatérhetnek.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Mebucain Mint szopogató tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

·         Ritka (10 000 betegből 1-10 esetben fordul elő): Egyes esetekben enyhe, helyi, átmeneti kellemetlen érzés, irritáció jelentkezhet a szájüregben vagy a torokban, vagy enyhe émelygés alakulhat ki. Érzéscsökkenés alakulhat ki a száj- és garatnyálkahártyán.

·         Ritka (10 000 betegből 1-10 esetben fordul elő): Ritkán allergiás reakciók, pl. bőrkiütések mutatkozhatnak. Ilyenkor azonnal hagyja abba a Mebucain Mint szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

5.       HOGYAN KELL A MEBUCAIN MINT SZOPOGATÓ TABLETTÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Mebucain Mint szopogató tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Mebucain Mint szopogató tabletta

-         A készítmény hatóanyagai: cetilpiridinium-klorid: 1-hexadecylpiridin-klorid-monohidrát: 2 mg szopogató tablettánként. Lidokain-hidroklorid, 2-diethilaminoaceto-2'6-xilidid-hidroklorid: 1 mg szopogató tablettánként.

-         Egyéb összetevők: borsosmentaolaj, levomentol, aceszulfám-kálium, kukoricakeményítő, citromsav-monohidrát, makrogol 6000, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát, szorbit.

 

Milyen a Mebucain Mint készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Szopogató tabletta: fehér, négyszög alakú, lapos felületű, metszett élű, mentol illatú és ízű tabletta.

 

20 db illetve 30 db préselt szopogató tabletta PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Novartis Hungária Kft. (Consumer Health részlege)

1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47., Magyarország

 

A gyártó

Novartis Hungária Kft.

1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47., Magyarország

 

OGYI-T-9879/02           (20 db)

OGYI-T-9879/03           (30 db)

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. december 26.

Top termékek

A termék a kosárba került!

A termék a kívánságlistára került!